Munja

Freon R32 – rashladni gas budućnosti.

Zeleni banner sa natpisom Evolucija rashladnog gasa Freon R-32

Freon R32 je rashladni gas i koristi se za rad klima uređaja. Klima uređaji, preko rashladog gasa, prebacuju toplinu, tako što gas cirkuliše između unutrašnje i spoljašnje jedinice, zato je rashladni gas izuzetno bitna komponenta kada govorimo o klima uređajima. Kada vaša klima prestane da izduvava hladan vazduh, veoma je moguće da joj treba dopuna rashladnog gasa. Dopuna rashladnog gasa se radi na nekoliko godina, u zavisnosti od vašeg klima uređaja. 

Freon R32 je jednokomponentni rashladni gas. Daikin je prvi proizvođač koji je počeo da proizvodi modele klima uređaja na rashladni gas R-32, Mitsubishi Electronic je sledio njihov primer, a zatim i drugi proizvođači klima uređaja. Postavljanje novog standarda na području rashladnih gasova promenilo je svet klima uređaja. 

Freon R32 eco-friendly

R32 rashladni gas je najmanje štetan od svih rashladnih gasova na tržištu, čak 30% manje štetan od gasa R410A koji je i dalje dominantan na tržištu. Freoni starijih generacija poznati su po tome što uništavaju ozonski omotač, međutim freoni koji su trenutno dozvoljeni za upotrebu nemaju negativan uticaj na ozonski omotač. Negativan uticaj freona na životnu sredinu procenjuje se preko Potencijala globalnog zagrevanja (GWP – Global Warming Potential) jedinice koja poredi uticaj različitih gasova na globalno zatopljenje. GWP freona R32 iznosi 675, dok GWP freona R410A iznosi 2090.

Razvoj rashladnih gasova u klimatizaciji

Efikasnost freona R32

Freon R32 izuzetno efikasno prenosi toplinu, bez gubitaka i tako se potrošnja smanjuje 10% u odnosu na gas R22. Efikasnost gasa dodaje jedan + više energetskoj klasi klima uređaja. Pri izboru klime, ukoliko vidite znak R32 možete biti sigurni da je energetski efikasna. 

Na kraju moramo navesti negativnu stranu ovog freona, jako je zapaljiv i samim tim sa njim je jako teško upravljati. Daikin je prvi uspeo da ga izdvoji i da ga upotrebi u svetu klimatizacije. Trenutno na tržištu je najzastupljeniji gas R410, ali sa promenom standarda i zakona R32 polako zauzima njegovo mesto. 

2 Odgovor

    1. Poštovani,
      Po GHS klasifikaciji (Globally Harmonized Szstem of Classification and Labelling of Chemicals) on je jako zapaljiv. Oni koriste pojednostavljen pristup gde se posmatra samo koji je procenat koncentracije gasa potreban da bi došlo do gorenja. Međutim u nekim realnim uslovima dopune klime, mora se poklopiti nekoliko faktora kako bi došlo do plamena. Ne može da dođe do plamena zbog statičkog elektriciteta kao kod propana, po testovima koji su rađeni u nezavisnim laboratorijama u Americi i Japanu, može doći do plamena ukoliko dođe u dodir sa otvorenim plamenom.
      Nadam se da sam uspela odgovoriti na vaše pitanje

Ostavite odgovor

Discover more from Munja

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Korišćenje kolačića . . .

MunjaKlimatizacija.rs koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.