Munja

VRF sistem klimatizacije

Facebook
Twitter
LinkedIn

VRF je tehnološki veoma napredan i sofisticiran sistem za klimatizaciju, naziv potiče od engleske inačice Variable refrigirant flow, doslovni prevod bi bio Varijabilni protok rashladnog fluida. VRF ima savršenu kontrolu rashladnog fluida i to ga razdvaja od drugih sistema za klimatizaciju.

 

 

Možda niste ikada čuli za ovu vrstu klimatizacije pa vam deluje kao da je u pitanju neki novi sistem, međutim VRF je izumljen jos 1982. Daikin je kompanija koja stoji iza ovog sistema za klimatizaciju, proizveli su sistem i zaštitili su ga pod nazivom VRV (Variable Refrigirant Volume). Ostali proizvođači su kasnije počeli proizvoditi sisteme koji funkcionišu po istom principu ali su morali uzeti drugačiji naziv. Često dolazi do zabune da su VRV i VRF dva različita sistema, ali u suštini nisu.

Princip rada

Kako bi vam približili ovaj sistem pokušaćemo objasniti princip na kom ovaj sistem radi i šta ga to odvaja od drugih načina klimatizacije. Ali prvo ćemo da izložimo strukturu jednog sistema:

  • Spoljašnja jedinica (sa jednim ili nekoliko kompresora)
  • Unutrašnje jedinice
  • Cevi za rashladno sredstvo (freon)
  • Komunikacija (žični sistem komunikacije)

Sistem se sastoji od nekoliko manjih unutrašnjih jedinica koje se mogu individualno kontrolisati. Sistem ima potpunu kontrolu količine freona koja odlazi do svake unutrašnje jedinice.

Postoji nekoliko tipova VRF sistema, ova podela je bazira na tome sa koliko cevi za freon radi sistem pa tako imamo sisteme koji rade sa dve cevi i oni koji rade sa tri cevi.

Sistemi sa dve cevi

Rade na principu toplotne pumpe, i tako ovaj sistem ne može da radi simultano u režimu grejanja i režimu hlađenja. Iako su neki proizvođači uspeli da naprave sistem sa dve cevi koji može da postigne ovo (Mitsubishi, LG, Carrier)

Sistemi sa tri cevi

Rade na principu sistem sa rekuperacijom toplote. Ovi sistemi mogu simultano da rade n režimu grejanja i na režimu hlađenja, odnosno da neke unutrašnje jedinice hlade a neke da greju, po potrebi u prostorijama. Ovakav sistem je mnogo efikasniji za zgrade jer postiže maksimalnu uštedu energije. Sistemi sa rekuperacijom toplote imaju sposobnost da koriste toplotnu energiju iz prostorija koje treba da se ohlade i da je iskoriste za grejanje prostorija koje zahtevaju grejanje. Zato su ovakvi sistemi energetski mnogo efikasni.

Prednosti

  • Individualna kontrola temperature u prostorijama
  • Smanjeni troškovi
  • Energetska efikasnost
  • Nizak nivo buke
  • Jednostavna ugradnja
  • Idealni za zgrade (stambene i komercijalne)

Izbor sistema za klimatizaciju za veće prostore je kompleksan i potrebno je razmotriti sve opcije koje su u ponudi. Prednosti VRF sistema se ogledaju i u tome što većina ovih sistema ne zahteva postavljanje u kanale, pa su jednostavniji za ugradnju i zauzimaju manje prostora. Ukoliko ste ograničeni sa prostorom ovaj sistem će biti sigurno na vrhu liste pri izboru sistema za klimatizaciju.

Discover more from Munja

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Korišćenje kolačića . . .

MunjaKlimatizacija.rs koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.