Munja

Čišćenje i pravilno održavanje klima uređaja

Rad klima uređaja je specifičan, jer klima direktno utiče na kvalitetu vazduha koji udišemo. Inovativne tehnologije su razvile veoma širok izbor filtracije vazduha. Pa danas možete pronaći klime sa višetrukom filtracijom, koje imaju do 7 različitih vrsta filtera. Koliko god vaša klima imala filtera, čisti filteri su preduslov čistog vazduha vaše prostorije. Osim čistih filtera i svežeg vazduha, zaprljanost klime utiče na efikasnost klima uređaja, što bi značilo prljava klima=veći račun za struju. Klima uređaj uvlači vazduh iz prostora, filtrira ga, hladi, odvlažuje i na kraju ciklusa opet ga vraća u prostor. Prilikom prolaska vazduha kroz filter, na filter se hvataju mikroorganizmi, međutim oni koji se ipak provuku, talože se na izmenjivaču toplote. Izmenjivač toplote, sa naslagom mikroorganizama, postaje plodno tlo za razvoj bakterija. Mikroklima u unutrašnjoj jedinici klima uređaja je isto tako pogodna za stvaranje mikroorganizama, zato je čišćenje klima uređaja izrazito bitan faktor prvenstveno za naše zdravlje a ona i za maksimalnu efikasnost vašeg klima uređaja. 

Profesionalno čišćenje klima uređaja 

Čišćenje klima uređaja od strane ovlaštenog servisa preporučuje se jednom godišnje. Međutim ukoliko klimu koristite za grejanje i za hlađenje ona se najverovatnije zaprlja više nego obično, pa razmotrite servis i čišćenje pre svake sezone. Ovo čišćenje uključuje detaljno pranje i dezinfekciju unutrašnje ali i spoljašnje jedinice. Samo pranje perivog filtera nije dovoljno i zahtevajte od servisera da obavi sve korake čišćenja koje ćemo navesti u nastavku.

Čišćenje unutrašnje jedinice 

  1. Čišćenje filtera. Perive vazdušne filtere možete oprati sami, dole u članku imate uputstvo. Međutim kako smo već pomenuli današnji klima uređaji imaju sve naprednije filtere a za pranje recimo plazma filtera ili katehinskog filtera ipak je potreban obučeni serviser. Stoga pranje ovih filtera prepustite profesionalcima 
  2. Isparivač, kao plodno tlo za razvoj mikroorganizama, izrazito je važno da se čisti periodično. Serviser bi trebao da izvadi isparivač, usisa ga, opere detaljno sa sredstvom za čišćenje, ispere vodom i na kraju da ga dezinfikuje. 
  3. Kadica za kondenz detaljno se pere sredstvom za čišćenje i vodom. Odvod kondenza može da se zapuši sa ličinkama buba ili nekim drugim nečistoćama, stoga je bitno proveriti prohodnost odvoda. Ukoliko se odvod kondenza zapuši kondenz će da curi izvan klime, što nikako ne želite. 
  4. Turbina, ukoliko je zaprljana rad klime može biti bučan i nepravilan. Serviser će rastaviti, oprati i dezinfikovati turbinu. 

Čišćenje spoljašnje jedinice

Nečistoća spoljašnje jedinice može dovesti do nepravilnog rada klima uređaja i veće potrošnje. Osim nečistoće serviser će pregledati delove spoljašnje jedinice i proveriti njihovu ispravnost te ukazati na moguća oštećenja. Kako bi klima radila punim kapacitetom bitno je proveriti količinu rashladnog gasa i po potrebi dopuniti klimu. 

Serviser skida spoljašnju jedinicu sa zida (ukoliko je to potrebno), detaljno je pere sredstvom za čišćenje i vodom a po potrebi uz pomoć uređaja za pranje pod visokim pritiskom. 

Kako oprati perivi filter klime

Od vašeg klima uređaja zavisi da li ima perive filtere ili filtere koji se moraju menjati na svakih nekoliko godina (da bi bili sigurni kakvi su vaši filteri svakako se savetujte sa vašim serviserima). 

Vađenje perivih filtera iz unutrašnje jedinice klima uređaja
Vađenje perivih filtera iz unutrašnje jedinice klima uređaja

Perivi filteri su postavljeni odmah ispod panela, i lako se skidaju, stoga ih možete bez problema sami skinuti i oprati. Preporuka proizvođača je da se ovi filteri perui na svake dve nedelje, naravno u sezoni kada se klima aktivno koristi. Proces pranja ovog filtera neće vam oduzeti mnogo vremena, vaš filter će biti čist u samo 5 koraka: 

  1. Klimu isključite iz struje 
  2. Otvorite prednji panel klime i skinite ga 
  3. Pažljivo izvadite mrežaste filtere ukoliko je na njima vidjliv sloj prašine prvo ih usisajte a nakon toga ih istuširajte toplom vodom
  4. Filtere prebrišite peškirom i ostavite iz na vazduhu da se potpuno osuše pre vraćenja u klimu 
  5. Vlažnom krpom prebrišite usmerivače vazduha jer se na njima obično nakuplja prašina
  6. Vratite osušene filter u unutrašnju jedinicu i prednji panel

2 odgovora

Ostavite odgovor

Discover more from Munja

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Korišćenje kolačića . . .

MunjaKlimatizacija.rs koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.