Munja

Fan coil – Ventilokonvektori

Šta su ventilokonvektori?

Ventilokonvektori ili Fancoil uređaji su inovativni i moderni sistemi za grejanje i hlađenje. Svojom dvostrukom funkcijom obezbeđuju potpunu klimatizaciju vašeg prostora. Ovakvi sistemi mogu biti samostalni sistem za klimatizaciju ali mogu biti i deo centralnog sistema klimatizacije. Predodređeni su za hlađenje manjih prostorija. Upravljanje fan coil uređajima obavlja se putem lokalnog termostata ili uz pomoć automatizovanog sistema zgrade. 

Princip rada 

Ventilokonvektori sastoje se od jedinice sa izmenjivačem toplote, ventilatorom i filterom. Prenosnik energije u fancoil uređajima je voda, koja struji u izmenjivaču toplote. Veliku ulogu u radu ovih uređaja ima ventilator, uz pomoć kog vazduh iz prostorije cirkuliše iz prostorije i prelaskom preko izmenjivača toplote se greje ili hladi (zavisno od režima rada).

Vrste 

Postoji nekoliko vrsta ventilokonvektora, sledeća podela je po načinu ugradnje: 

  • Zidni 
  • Kasetni
  • Parapetni
  • Kanalski

Još jedna podela ventilokonvektora je po broju cevi, pa tako postoje: 

  • Dvocevni – postavlja se dve cevi, jedna za dovod, druga za odvođenje vode.Topla i hladna voda cirkuliše u zatvorenom krugu
  • Četvorocevni – postavlja se 4 cevi, dve koje dovode vodu i dve za odvod. Jedan par je za toplu a drugi za hladnu vodu. Ovi uređaji imaju dva izmenjivača toplote. 

Ugradnja ventilokonvektora 

Za ugradnju ventilokonvektora vam je potreban obučen serviser za ugradnju ventilokonvektora. Ukoliko ste izabrali uređaj koji se ugrađuje u plafon, potrebno je da se kvalitetno odrade kanali za dovod i odvod vazduha. Kada se ventilokonvektori postavljaju u više spratnice, idealno je da se ugrađuju jedan iznad drugog na svakom spratu kako bi imaju zajedničku mrežu cevi. 

Prednosti i nedostatci ventilokonvektora

Fan coil jedinice su definitivno najjeftiniji uređaji za hlađenje. Osim cene uređaja, cena implementacije ovih sistema je isto povoljnija od ugradnje drugih sistema klimatizacije. Međutim bitno je naglasiti da su predviđeni za hlađenje i grejanje manjih prostorija. Prednost kod toga je što imate mogućnost optimizacije uređaja prema vašim potrebama, svaka prostorija može imati prilagođenu temperaturu. 

Pravilnim održavanje i upravljanjem dobijate energetski izuzetno efikasan uređaj, koji vam donosi uštedu na mesečnom nivou. 

Jedan odgovor

  1. Pozdrav,
    Da li postoje fan coil uređaji koji su četvorocevni sa dva izmenjivača, ali da je izmenjivač za grejanje klasičan koji se može vezati za postojeći sistem centralnog (radijatorskog) grejanja, a da je deo za hlađenje realizovan kao klima uređaj (freon i spoljna jedinica) umesto čilera i dovođenja hladne vode?

Ostavite odgovor

Discover more from Munja

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Korišćenje kolačića . . .

MunjaKlimatizacija.rs koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.