Munja

Odvlaživač vazduha i ovlaživač vazduha, uticaj na kvalitet vazduha

Kvalitet vazduha našeg stambenog prostora veoma doprinosi našem zdravstvenom stanju ali i raspoloženju. Sve veće zagađenje vazduha, pogotovo u sezoni grejanja, u Srbiji dovelo je do masovnog preispitivanja vazduha koji dišemo, kako izvan našeg doma, tako i u domovima. Provetravanje treba da je svakodnevna aktivnost nekoliko puta dnevno kako bi vazduh u prostoru bio svež, sa prihvatljivom količinom ugljen dioksida, i stopom vlažnosti. Međutim ukoliko je vazduh zagađen do tog stepena da će nam otvaranje prozora doneti više koristi nego štete trebamo razmisliti o alternativnim načinima uticanja na klimu u našem domu.

Dekorativna slika, atmosfera u domu. Kontrola kvaliteta vazduha našeg doma je bitna za naše zdravlje

Idealna vlaga u stambenom prostoru

Optimalna vlaga vazduha je 50%, veća vlaga u prostoru podstiče stvaranje buđi, a dugotrajna izloženost buđi dovodi do razvoja alergija. Vlaga u vazduhu konstantno varira, čovek, disanjem utiče na povećanje stepena vlažnosti. Na primer, noću u spavaćoj sobi, ukoliko su prozori zatvoreni, vlažnost prelazi 60% a to automatski podstiče nastanak i razmnožavanje grinja. Nadalje, ukoliko sušite veš unutra to izrazito utiče na stepen vlažnosti, pripremanje hrane isto tako. Osim ovih svakodnevnih ljudskih aktivnosti na stepen vlažnosti utiče u loša izolacija na zgradi, što dovodi do stvaranje buđi. A u dobro izolovanim objektima isto može doći do razvoja buđi ukoliko je ventilacija u prostoru loša. 

Idealna temperatura i razina vlažnosti po prostorijama sa namenom

Na vlagu u vazduhu utiče i grejanje, vlaga se drastično smanjuje u grejnoj sezoni, od 20-30%. Kao što prevelika stopa vlažnosti vazduha negativno utiče na zdravstveno stanje, tako i previše suv vazduh utiče negativno na zdravlje. Poteškoće sa disanjem, problem sa očima, umor, slaba koncentracija, kožne bolesti i alergije, sve su to stanja koja izaziva suv vazduh.

Odvlaživači i ovlaživači vazduha uređaji su koji mogu poboljšati klimu vašeg doma. 

Kako radi ovlaživač vazduha

Odvlaživači vazduha povećavaju stepen vlažnosti u prostoru te na taj način podižu kvalitet vazduha stambenog prostora. Za ovaj proces koriste vodu, obično destilovanu. Postoje modeli koji imaju integrisan spremnik za vodu, oni su češće u upotrebi na našim prostorima, i modeli koji se spajaju na vodovod. 

Parametri za odabir ovlaživača

Prilikom odabira idealnog ovlaživača vazduha morate razmotriti nekoliko faktora koji će vam pomoći da izaberete najbolje za vas: 

  1. Veličina prostorije. Polazna tačka pri odabiru treba da bude veličina prostora za koji vam je potreban ovlaživač, kapacitet ovlaživača treba da odgovara kvadraturi prostorije. 
  2. Zapremina spremnika za vodu i koliko vode se potroši po satu rada uređaja. Zapremina zavisi naravno od modela ali je faktro koji bi svakako trebali razmotriti jer vam govori koliko često ćete morati puniti spremnik.
  3. Filteri, izrazito bitan deo ovlaživača, kako bi vaš vazduh bio bez bakterija. Danas se proizvode i uređaji koji imaju dvostruku funkciju prečiščivača i ovlaživača, ovi uređaji imaju višestruke filtere koji podižu celu ovu priču na drugačiji nivo. 
  4. Digitalno upravljanje, obezbedjuje pecizno određivanje stepena vlažnosti i automatsku prilagodbu uređaja 
  5. Nivo buke koju ovlaživač proizvodi definitivno je nešto na šta treba da pipazite, prihvatljiv nivo buke je 25dB do 40dB. Takav uređaj neće remetiti vaše normalno fukncionisanje svojim radom. 
  6. Jonizator, dodatak koji ubacuje negativno naelektrisane jone koji čine vazduh svežijim. Danas je jonizator sastavni deo klima uređaja.
  7. Dodatne opcije poput raspršivača eteričnih ulja (koji osim mirisa dodaje i zdravlje u vaš dom) ili LED osvetljenja (koje je čisto dizajnerski momenat), nisu od esencijalne važnosti za ovlaživač ali možda mogu igrati ulogu pri vašem odabiru

Kako radi odvlaživač vazduha

Odvlaživači uvlače vazduh iz prostorije, iz vazduha izvlače vlagu, i izduvavaju vazduh nazad u prostor. Uređaj vlagu sakuplja u spremnik koji morate prazniti. 

Postoji nekoliko različitih vrsta odvlaživača koji rade po različitom principu, neki odvlaživači rade na principu rashladnog gasa, slično kao klima uređaji dok neki rade na princip absorpcije.

Parametri za odabir odvlaživača 

Prilikom odabira odvlaživača treba razmotrite sledeće parametre: 

  • Postoje industrijski odvlaživači i odvlaživači predviđene za stambeni prostor
  • Količina vode koju odvlaživač izvlači u toku jednog dana je još jedna karakteristika na koju treba da obratite pažnju 
  • Efikasnost uređaja, pogotovo ukoliko se uređaj koristi svakog dana
  • Nivo buke koju uređaj stvara prilikom svog rada 
  • Hidrometar koji je ugrađen u uređaj, koji određuje kada se uređaj pali  

Kvalitet vazduha je problem o kom se govori sve više, iz godine u godinu postajemo svesniji važnosti vazduha koji udišemo i pored komfora koji nam obezbeđuju klima uređaji, razmišljamo i o ostalim parametrima koji podižu kvalitet vazduha.

Discover more from Munja

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Korišćenje kolačića . . .

MunjaKlimatizacija.rs koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.