Munja

Grejanje klimom – prednosti i nedostatci

Nagli pad temperature krajem leta, mnoge je naveo da iz režima hlađenja pređu na režim grejanja. Prelazni periodi u kojima nam klimatizacija nije potrebna sve su kraći. Pojavom inverter klima i sve većeg broja klima sa obrnutim ciklusom, grejanje klimom postalo je najjeftiniji i najefikasniji način grejanja. Nove tehnologije, kao što su automatizovani sistemi za klimatizaciju, gde umesto jednog korisničnog interfejsa imamo aplikaciju, glasovne komande, multifunkcionalne panele ili senzore, line klimu idealnim uređajem za grejanje, jer vašim uređajem možete upravljati sa bilo koje lokacije. A sve veći raspon temperature u režimu grejanja, osigurava grejanje tokom cele zimske sezone u Srbiji. Prosečna zimska temperatura prošle sezone iznosila je 5.5 ℃, a temperaturni raspon klima uređaja u režimu grejanja kod nekih uređaja ide i do -30 ℃.

Inverter klima vs Standardni ON

Inverter klime od standardnih ON/OFF klima razlikuje elektronički uređaj koji je dodat elektro motoru kompresora, taj uređaj se naziva inverter, otuda i naziv. Inverter je doneo revoluciju u svetu klimatizacije, on omogućava kompresoru da radi na različitim brzinama. Klima očitava parametre u prostoriju, po kojima inverter prilagođava brzinu rada kompresora. Ukoliko je zadata temperatura postignuta, rad kompresora se usporava, i obrnuto. Standardni klima uređaji imaju unapred programiran automatizovan sistem paljenja i gašenja kompresora, neprestano paljenje i gašenje je veliko opterećenje i zahteva veliku količinu el. energije i samim tim je potrošnja veća.

Inverter obavlja svoj posao, prilagođavajući brzinu rada kompresora i na taj način je potrošnja električne energije manja u odnosu na standardne uređaje. Osim smanjene potrošnje, smanjen je i nivo buke koji proizvode ovi uređaji, što znači da celodnevni rad vašeg klima uređaja neće remetiti vaš komfor. Inverter je inovativna tehnologija koja je definitivno preuzela monopol na tržištu, pa tako proizvođači neprestano rade na razvoju invertera dok su standardni klima uređaji na putu ka potpunom istrebljenju. Iako su cene inverter uređaja veće, ušteda pri potrošnji u roku nekoliko godina vrati tu razliku. 

Rad klima uređaja u režimu grejanja

Klima uređaji sastoje se od dve jedinice, unutrašnje i spoljašnje. Osnovni delovi klima uređaja su kompresor, isparivač, kondenzator, ventilatori. Klima uređaj izvlači topalo vazduh iz prostorije, hladi ga i vraća u prostor, za ovaj proces koristi se rashladni gas. Rashladni gas prolazi kroz delove klima uređaja i kroz cevi, menjajući svoje stanje iz tečnog u stanje gasa. 

Detaljan opis procesa

Rashladni gas ulazi u isparivač u tečnom stanju, isparava u cevima uz pomoć čestica toplote iz vazduha okoline. Prolazi kroz spoljašnje ploče isparivača (koji je izmenjivač toplote) i preko cevi dolazi do kompresora koji se nalazi u spoljašnjoj jedinici. Kompresor pritiska rashladni gas i pretvara ga u topao gas pod visokim pritiskom koji zatim upumpava u kondenzator (izmenjivač toplote) preko kog se gas oslobađa topline koju ventilator raspršuje u okolinu. Hladjenjem, rashladni gas se vraća u tečno stanje i kondenzuje se. 

Kondenzator i isparivač su izmenjivači toplote, napravljeni su da mogu da vrše dvostruku funkciju (funkciju kondenzatora i funkciju isparivača). U režimu grejanja isparivač vrši funkciju kondenzatora a kondenzator funkciju isparivača a obrnuti smer rashladnog gasa reguliše preklopni ventil sa 4 kraka.

Ukoliko razmišljate o prelasku na grejanje klimom razmotrite sledeće:

  • Za ispravan rad klima uređaja ključno je da je klima očišćena. Filteri sakupljaju jako mnogo prašine iz prostora, i zato je od velike važnosti da vi kao vlasnik čistite perive filtere. Većina modela, ima filter koji je potrebno oprati na svake dve nedelje da bi se sprečila pojava buđi. Za to svakako treba da proverite uputstvo upotrebe za svoj uređaj. 
  • Jedna od novijih tehnologija koja postaje standard invertera je održavanje temperature u prostorijama koja se ne koriste, neki uređaji održavaju temperaturu iznad 8℃ a neki iznad 10℃, zavisi od proizvođača. Ovo štiti instalacije u prostori i cevi.
  • Wi-Fi kontrola klima uređaja je također, tehnologija koja postaje standard u klima uređajima, a ona izrazito olakšava kontrolu uređaja sa udaljenih lokacija. Ukoliko želite da uključite greanje pre nego što dolazite u stan to lako možete uraditi putem aplikacije.
  • Inverter klime su mnogo efikasnije za grejanje od Standardnih On/Off klima, (ukoliko imate standardnu klimu, raspitajte se da li uopšte ima režim grejanja)
  • Ukoliko želite da vaša ušteda bude što veća, prilikom kupovine klima uređaja povedite računa u kom energetskom razredu se nalazi. Razlika u potrošnji između A+ kategorije i A ++ je 10%
  • Smer duvanja vazduha usmerite krilcima na dole za bolji protok vazduha, jer topao vazduh odlazi gore. 
  • Servisirajte vaš uređaj jednom godišnje. Proizvođači preporučuju godišnji servis kako bi se izbegli veće kvarove uređaja. 
Grejanje klimom
Grejanje klimom

Potrošnja klima uređaja obrnutog ciklusa

Klime ovog tipa, za 1 kW potrošene energije stvori 3-4kW, ukoliko to poredimo sa grejanjem na gas ili na električnu energiju prilikom kog se za 1kW potrošene energije dobije 1kW toplotne energije, efikasnost grejanja na klimu je očita. 

Prednosti grejanja klimom

  • Jeftin način grejanja, mnogo efikasniji i sigurniji od električnih gejalica.
  • Ušteda zbog smanjene potrošnje je velika.
  • Prostor koji uređaj zauzima je minimalan, i nije vam potreban poseban sistem za hlađenje. 
  • Nije vam potreban prostor za skladištenje energenta
  • Smanjena emisija CO2 
  • Uređaj nije izložen hemijskim elementima ni plameni, pa se ne greje pri radu
  • Radni vek klima uređaja je 20 godina 

Nedostatci grejanja klimom

  • Troškovi prilikom kupovine uređaja i ugradnje su veći nego prilikom kupovine prenosne grejalice 
  • Kapacitet grejanja opada ukoliko vanjske temperature budu ekstremno niske
  • Vrata i prozori moraju biti zatvoreni kako bi efikasnost bila maksimalna
  • Spoljašnje jedinice proizvode buku

Na kraju bitno je da naglasimo da izolacija vašeg prostora mora biti optimalna kako bi maksimano iskoristili efikasnost klima uređaja. Grejanje klimom je jeftin, efikasan i ekološki prihvatljiv način grejanja.

Jedan odgovor

  1. Imam hisense klimu 24 i greje oko 50 kvadrata.Moje pitanje je koju temperaturu je naj ekonomičnije podesiti. Ja sam je stavio na 24 ali moja hisense klima dostigne 22 i na toj temp.ostaje.Prostor je izolovan PVC stolarija.Da li sam dobro postupio? Unapred hvala na odgovoru.Zahvalan penzioner.

Ostavite odgovor

Discover more from Munja

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Korišćenje kolačića . . .

MunjaKlimatizacija.rs koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.