Munja

Filteri klima uređaja

Čist vazduh jer jedan od presudnih faktora zdravog života. Vazduh koji udišemo u našem domu i utiče na naše zdravlje. Vazduh u svakom domu daleko je od čistog. Zagađenje koje ulazi iz spoljašnjosti, isparenja koja nastaju prilikom kuvanja, grinje, buđ, prašina, sve su to zagađenja koja se nalaze u našem domu i nastaju svakodnevno. Veća svest o toj količini zagađenja dovela je do razvoja uređaja za prečišćavanje vazduha ali i do razvoja filtracije vazduha u klima uređajima. Većina domaćinstava poseduje klima uređaj i koristi ga svakodnevno, zato su filteri u klimu izuzetan dodatak uređaju na koji treba da obratite pažnju. U ovom tekstu opisaćemo filtere klima uređajaja, kako bi imali uvid u njihove benefite pri odabiru klima uređaja.

Filteri klima uređaja

Filter za prašinu

Ovi filteri su osnovni i poseduje ih svaki klima uređaj. Filter za prašinu prekriva izmenjivač toplote celom širinom. Napravljen je od plastike, izgleda kao mrežica. Njegova uloga je prikupljanje čestica pražine pri ulasku vazduha u klima uređaj. Ovaj filter je periv, i što je još bolje za pranje ovog filtera nije vam potreban serviser klima uređaja. Ovaj filter treba da se pere na svake 2-3 nedelje, lako se vadi iz klima uređaja i možete ga oprati pod tušem. Nakon sušenja vraćate ga u klima uređaj. Ukoliko niste sigurni kako se vadi ovaj filter savetujte se sa vašim serviserom prilikom godišnjeg čišćenja klima uređaja.

Filteri klima uređaja od aktivnog uglja

Filteri za klima uređaj sa aktivnim ugljem
Filter za klima uređaj sa aktivnim ugljem

Aktivni ugalj ima sposobnost velike apsorbcije zagađenja i mirisa. Neutrališe do 99,9% neželjenih mirisa. Filteri od aktivnog uglja polako postaju standardni deo klima uređaja i prečišćivača vazduha.

efektivno uklanja neprijatne mirise dima, mirise kućnih ljubimaca i druge neprijatne mirise.

Plazma filteri klima uređaja

99% efikasan, smanjuje neprijatne mirise, zagađenje, dim

Prilikom prolaska molekula vazduha kroz plazma filter, nastaju pozitivni i negativni joni. Pozitivni i negativni joni za sebe vezu čestice bakterija, buđi, virusa, alergena i na taj način čiste vazduh.

Fotokatalitički filter

reguliše zasićenost vazduha kiseonikom i efikasno uklanja 99.9% bakterija, virusa i izvore neprijatnih mirisa

Ovo je takozvani mirisni filter jer efikasno upija neprijatne mirise koji kolaju prostorom (mirisi pripremanja hrane, dima, mirisi nastali od kućnih ljubimaca). Održavanje ovog filtera, sprovodi se jednostavno, ispiranjem pod mlazom vode i sušenjem na suncu. Međutim najbolje je da proverite u uputstvima vašeg klima uređaja, kako ne bi došlo do oštećenja.

Prikaz fotokatalitičke oksidacije po čijem principu radi fotokatalitički filter

Antialergenski filter

karakteristični za Mitsubishi Heavy Industries klime

Enzimi+Urea deaktiviraju alergene i bakterije. Ovaj filter doslovno razbija molekule polena, vaši i alergena (koji žive na koži mačaka) i deaktiviraju ih. Kombinacija Enzim Urea deaktiviraalergene i sve vrste bakterija, buđi i virusa, čak iako se odvoje od filtera oni su deaktivirani i nisu štetni.

Katehinski filter

supstanca koja se dobija iz zelenog čaja, ima antioksiditivna svojstva

Efektivno eliminiše 95% kancerogenih supstanci, viruse, bakterije kao što su strafilokoke, streptokoke, salmonela.

Zaštitni sloj sa jonima srebra

sterilizuje 99% bakterija, sprečava stvaranje buđi na isparivaču

Neki proizvođači su počeli da primenjuju premaz sa jonima srebra. Ovaj premaz se nanosi preko isparivača jer se na isparivaču stvara najviše bakterija. Zašto su joni srebra dobar izbor kao premaz na isparivaču? Zato što oni umanjuju prisustvo patogenih mikrogranizama, neutralizuju neprijatne mirise i patogene mikroorganizme. Joni srebra si aktivni joni koji deluju ka antiseptik i prodiru kroz membrane bakterija.

Vitamin C filter

Vitamin C filter je samo dodatak svim filterima, koji koriste Daikin i Hisense u svojim modelima klima uređaja. Filter vitamin C dodaje vitamin C u vazduh koji je već pročišćen ostalim filterima. Ovaj filter dodatno pročišćava vazduh i oplemenjuje ga vitaminom C koji pogodno deluje na našu kožu, održavajući je dovoljno vlažnom. radni vek ovog filtera je 2 godine.

HEPA filter

HEPA filteri su visoko efikasni filteri koji zadržavaju 80% više čestica nego klasični filteri za prašinu. Ovi filteri su napravljeni po ISO standardu i moraju da uklone najmanje 99,95% čestica kako bi se uklopili u standard. Veličina čestica koje HEPA hvata je 0.3 μm.

Vrste čestica koje Hepa filter hvata :

 • polen
 • prašina
 • prljavština
 • vlaga
 • bakterije (0.2-2.0  μm)
 • viruse (0.02-0.3  μm)
 • i kapljične čestice (0.02-0.5  μm)

Aroma filter

Aroma filteri služe za pužanje lepšeg i prijatnijeg mirisa vašoj prostoriji.

Očigledno je da se proizvođači izazito trude da klima uređaji budu proizvođači čistog i zdravog vazduha u vašim domovima. Međutim osim filtera mnoge kompanije rade na razvoju novih tehnologija koje utiču na čistoću i svežinu vašeg vazduha. Više o tim tehnologijama pročitajte u našem postu Tehnologije za čistiji vazduh.

2 odgovora

 1. Poštovani, molim za savet.
  Pre dve godine sam nabavio Daikin 12 inverter klimu, ali nisam uz nju dobio nikakav filter. Pošto patim od polenske alergije i alergije na kućnu prašinu, molim za savet koji bi mi filter odgovarao i u skladu sa uređajem i gde se može nabaviti?
  Unapred hvala na savet.

  1. Poštovani Radomire,
   Da li znate koji je konkretno model uređaja u pitanju? Većina klima ima one vazduše filtere i one koji kupe mirise. Oni se nalaze u unutrašnjoj jedinici i vidljivi su čim otvorite prednji panel uređaja. Ukoliko bi mi poslali koji konkretno model je u pitanju mogla bi vam reći da li ima neku dodatnu filtraciju. Obično se ne dobijaju nikakvi dodani filteri uz klima uređaj svi se nalaze u unutrašnjoj jedinici.
   Srdačan pozdrav,
   Ivana

Ostavite odgovor

Discover more from Munja

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Korišćenje kolačića . . .

MunjaKlimatizacija.rs koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.