Munja

Jonizator u klima uređaju i njegova uloga

Čist vazduh u našim domovima postaje jedan od bitnijih faktora kvalitetnog života. Razvojem ove potrebe za čistijim vazduhom razvile su se razne tehnologije koje omogućuju prečišćavanje vazduha. Jedan od ovih uređaja je jonizator. Jonizator je uređaj koji stvara negativne jone. Međutim jonizatori koji se sve više ugrađuju u klima uređaje su bipolarni jonizatori. Bipolarni jonizatori stvaraju i negativne i pozitivne jone.

Pozitivni i negativni joni

Joni su prirodna tvorevina i mogu biti pozitivni ili negativni.

  • pozitivni joni su atomi koji imaju više protona nego elektrona
  • negativi joni su atomi koji imaju više elektrona nego protona što im daje negativno naelektrisanje

Negativni joni se prirodno stvaraju prilikom oluje koja je propraćena gromovima i munjama. Ali najveća koncentracija negativnih jona je uočena na plažama.

Breathbetterair.org

Princip rada jonizatora

Bipolarni jonizator, uz pomoć elektricteta stvara jone koji se otpuštaju u vazduh kako bi reducirali zagađivače. Kako? Pozitivni i negativni joni okružuju čestice u vazduhu, što im dodaje na masi i one padaju na najbližu površinu i ulaze u filtere (vazdušne).

Osim dodavanja na masi, joni fizički utiču na viruse i druge patogene. Joni utiču na molekularnu strukturu proteinskog omotača koji ima ključnu ulogu u procesu zaraze, sa oštećenim proteinima virusi ne kogu zraziti naše ćelije.

Bipolarni jonizator se naziva i Plazma jonizator. Kod nekih proizvođače ćete pronaći ovaj naziv, ali radi se o istom dodatku.

Zagađivači vazduha u vašem domu

  • spore buđu koje lebde vazduhom
  • bakterije koje unose ljudi, životinje ili budu unesene sa materijalom za uzgajanje biljaka
  • virusi koje šire ljudi kapljičnim putem
  • perut životinjskog porekla (ukoliko imate kućne ljubimce)
  • grinje (koje se nalaze u dušecima, sofama, jastucima, tepisima…)
  • polen

Bitno je napomenuti da prilikom provetravanja, vazduh koji ulazi u vaš dom takođe je zagađen, izduvnim gasovima, prašinom, i ostali zagađenjima o kojima se sve više i više govori.

Jonizator, nije dovoljan za čist vazduh ali on pomaže da prečišćavanje vazduha bude efikasnije. Klima uređaji, novijih generacija imaju višeslojnu filtraciju, a jonizator je tu da obogati vazduh jonima i da čestice prašine uđu u filter. Zbog velike količine zagađenja bitno je da ne preskačete godišnji servis vaše klime.

Klima uređaj, pozitivni i negativni joni,
Klima uređaj stvara negativne jone za vaš dom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korišćenje kolačića . . .

MunjaKlimatizacija.rs koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.