Munja

Toplotne pumpe

Šta su toplotne pumpe?

Toplotne pumpe su uređaji za grejanje nove generacije. Princip rada toplotnih pumpi je u suštini isti kao princip rada klima uređaja samo sa obrnutim ciklusom rashladnog gasa. Baš zbog toga, ovi uređaji mogu da služe za grejanje vašeg doma i grejanje vode za upotrebu u domaćinstvu. 

Tokom leta toplotna pumpa izvlači čestice toplotne energije iz unutrašnjosti prostorije, prenosi ih putem rashladnog gasa i ispušta ih u spoljašnju sredinu, u prostor vraća hladan vazduh, dok u hladnim mesecima izvlači toplotnu energiju iz spoljne sredine i prenosi je u prostoriju. Rashladni gas je zadužen za prenos te energije od spoljašnje do unutrašnje jedinice sistema. 

Temperatura je koncentracije toplotne energije u određenom prostoru, ukoliko je je mnogo čestica energije zgusnuto u prostoru, toplo je. A ukoliko su čestice raširene po to prostoru, hladno je. Energija, pa tako i toplotna energija, uvek teži da bude raspoređena, odnosno teži da se pomeri iz prostora visoke koncentracije energije u prostor niske koncentracije

Čestica topline ima u vazduhu čak i kada je temperatura u minusu, pa tako ovi uređaji rade bez gubljenja kapaciteta i na -15 stepeni C, u zavisnosti od modela. 

Zašto su toplotne pumpe uređaji budućnosti

Toplotne pumpe za svoj rad koriste električnu energiju (u manjem procentu) i energiju okoline (u znatno većem procentu). Pumpe ne rade na principu sagorevanja fosilnih goriva, za svoj rad koriste električnu energiju, samim tim mnogo manje zagađuju okolinu. Ovaj sistem grejanja je idealan za one koji razmišljaju o zaštiti životne sredine, jer je emisija CO2 svedena na minimum. Zato su ovi sistemi trenutno veoma popularni u razvijenim zemljama.

Pogledajte video koji opisuje kako funkcionišu Daikin toplotne pumpe. Kako rade toplotne pumpe Daikin.

Vrste toplotnih pumpi

  • Vazduh-voda – pumpe koje preuzimaju toplotnu energiju iz vazduha, te se ta energija prenosi na sistem za grejanje niskotemperaturne radijatore, podno grejanje, bojler za vodu u domaćinstvu. U našoj ponudi imamo ovu vrstu pumpi, i bavimo se isključivo prodajom i ugradnjom sistema vazduh-voda.
  • Toplotne pumpe koja za izvor koriste energiju iz zemljišta
  • Hibridne – Ova vrsta toplotnih pumpi radi u kombinaciji sa gasnim kotlom, kada je temperatura vazduha niža od -17 stepeni, toplotna pumpa ne može samo sa svojim obnovljivim izvorom energije da zagreje prostoriju i tada joj za grejanje pomaže gasni kotao.
  • Vazduh-vazduh – toplotna pumpa uzima toplotnu energiju iz okoline a isporučuje je u unutrašnjost putem klima uređaja
  • Voda-voda – Obnovljiva energija iz koje se crpi toplina u ovom slučaju su podzemne vode. 

Tipovi toplotnih pumpi vazduh-voda

  • Split sistemi – sastoje se od unutrašnje i spoljašnje jedinice, koje razmenjuju energiju
Princip rada split sistema
  • Monoblok – ceo sistem se nalazi u jednom spoljašnjoj jedinici
Princip rada monoblok toplotne pumpe

Prednosti

Topolotne pumpe su uređaji koji proizvode minimalnu količinu buke, pa svojim radom neće remetiti vaše svakodnevne aktivnosti. Imaju trostruku funkciju, mogu se koristiti i za grejanje i za hlađenje (naravno to zavisi od modela do modela) ali i za zagrevanje vode za domaćinstvo.

Određeni modeli pravljeni su isključivo za novogradnju, ali postoje i modeli koji su proizvedeni tako da se spajaju na već postojeće sisteme grejanja. Međutim postoje i modeli koji mogu da se spoje sa solarnim panelima. Velika prednost ovih sistema je i ta mogućnost varijacija, koje vam pružaju mogućnost da sistem za grejanje potpuno prilagodite vašim potrebama.

Ugradnja ovih sistema je jednostavna, koja se obavlja brzo i ne stvara se preterani nered. Veličine jedinica su kompaktne, pa ne zauzimaju mnogo mesta, i ne narušavaju izgleda vaše fasade i eksterijera.

Vaš energent kod ovih sistema su električna energija i vazduh, stoga nemate potrebe da smišljate gde ćete skladištiti energent.

Radni vek ovih uređaja je 25 godina uz redovno održavanje.

Nedostatci

Kako ne bi govorili samo o predostima moramo naglasiti i nedostatke ovog načina grejanja a to je neophodnost električne energije za rad. Ukoliko dođe do isključenja struje zbog obilnog snega ili velike hladnoće, vaš sistem za grejanje neće raditi. Na našim područijima ovakve situacije su zaista retke, stoga nije ovo velik ned

Prilikom ugradnje troškovi su veći nego kod klasičnih sistema.

Ovi uređaji su pogodniji za blaže klime, pa ukoliko u vašem okruženju temperatura zimi pada ispod -25°C, potrebno je imati još neki izvor toplotne energije priključen na sistem.

Cena toplotnih pumpi

Cene toplotnih pumpi vazduh-voda od 8kW kreću se od 3000€ do 7500€, a cene za pumpe od 16kW kreću se od 5800€ do 10000€. Kao što je i rečeno ranije, cena početnog ulaganja je velika, i potrebno je nekoliko godina da “povratite” uloženi novac kroz smanjene mesečne troškove potrošnje. Kao i sa svakim sistemom za grejanje, izolacija prostora mora biti optimalna, da bi sistem bio maksimalno iskorišten i energetski maksimalno efikasan. Pod optimalnom izolacijom podrazumevaju se: ugrađeni kvalitetni prozori, termofasada i ugrađeno grejanje.

Potrošnja energije ovih uređaja je 4 puta manja od količine energije koji ona proizvede za prostor.

 

Ugradnja Mitsubishi Heavy Industries LDT toplotne pumpe

 

Discover more from Munja

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Korišćenje kolačića . . .

MunjaKlimatizacija.rs koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.