Munja

Kada je vreme za novu klimu

Nova klima je veliki trošak u startu, međutim nekada je isplativije kupiti novu klimu. Prosečni radni vek klima uređaja je od 15 do 20 godina, to je podatak koji ćete pronaći, međutim neke faktore treba uzeti u obzir kako bi taj radni vek zaista trajao toliko godina. Prvo i osnovno je profesionalna ugradnja ovlaštenog servisa. Kada vam klimu ugrađuje ovlašteni servis garancija vam je važeća. Osim toga možete biti sigurni da će vaša klima biti ugrađena po svim propisima i da su sve cevi dobro izolovane. Pri montaži serviseri će vas savetovati koji kapacitet klime preporučuju za vašu kvadraturu. Kapacitet klime mora biti prilagođen kvadraturi prostora, kako bi klima uređaj mogao da klimatizuje vaš prostor. Ukoliko je uređaj premalog kapacitet radiće više nego što treba a samim tim se skraćuje radni vek uređaja. Nadalje radni vek klime određuje redovan godišnji servis i čišćenje, koji se preporučuje jednom godišnje, pre svake sezone. Međutim ukoliko klimu koristite i za hlađenje i za grejanje možda bi bilo dobro da zakažete čišćenje pre svake sezone.

Kada je vreme za novu klimu, nova i stara spoljašnja jedinica klima uređaja

Bitno da je sve neregularnosti u radu vašeg klima uređaja prijavite vašem serviseru kako ne bi dolazilo do većih kvarova.  U nastavku ćete pročitati neke od znakova da je vaša klima odradila svoj radni vek i da ste razmislite da kupite novu klime.

Povećan nivo buke unutrašnje jedinice 

Svaka klima ima određeni zvučni pritisak i nivo buke koji stvara. U specifikacijama ćete pronaći minimalan i maksimalan nivo buke unutrašnje i spoljašnje jedinice. Proizvođači iz godine u godinu rada na smanjenju ove buke koju proizvode unutrašnja i spoljašnja jedinica. Unutrašnje jedinice novijih serija klima imaju proizvode zaista minimalnu buku od 19dB pa na više. Međutim starije klime s malo bučnije od ovoga. Svako od nas se vremenom navikne na tu buku koju klima proizvodi i više ni ne obraćamo pažnju na nju. Ukoliko se buka unutrašnje jedinice promeni ili pojača, vreme je da pozovete servisera. Serviser će utvrditi da li se buka povećala zbog zaprljanosti, nekog kvara ili je jednostavno dotrajala. 

Kvarovi na klima uređaju 

Česti kvarovi na klima uređaju su sledeći znak da je vreme za novu klimu. Popravke klime plus novi delovi, ukoliko se taj scenario ponavlja iz godine u godinu, povoljnije će vam biti da kupite novi uređaj. 

Povećani računi za struju 

Danas većina novih serija klima uređaja spada u kategoriju A do A+++ pogotovo od kada je Evropska unija zabranila uvoz klima uređaja koji su u energetskoj klasi ispod A. Ovo pravilo ne važi za starije uređaje, što bi značilo da je njihova potrošnja automatski veća. Osim toga uređaji novije generacije su dizajnirani tako da troše što manje el. energije, razne inovativne tehnologije, omogućavaju vam veću i precizniju kontrolu potrošnje. Potrošnja novijih uređaja je u startu manja. Međutim kada imate klimu godinama i navikli ste na njenu potrošnju, kada primetite nagli porast u potrošnji, možda je to povećanje znak dotrajalosti vašeg klima uređaja. Efikasnost klima uređaja godinama opada.

Klima ne uspeva da rashladi vaš prostor 

Veoma moguć scenario i nešto sa čime se serviseri svakodnevno susreću su pozivi koji počinju sa “Moja klima ne hladi kao pre”. Postoji nekoliko razloga zbog kojih može doći do ovog problema. Prvi, koji svakako možete sami da dijagnostifikujete je zaprljanost filtera, iako je ovo malo verovatno. Drugi razlog je nedostatak rashladnog gasa, ovaj problem utvrđuju serviseri koji odmah mogu da urade dopunu freona. Međutim nekada je u pitanju samo dotrajao klima uređaj. I čišćenje i dopuna freona neće vam rešiti problem. 

Promena prostora

Renovirate stan i proširujete prostor koji hladite ili se pak selite u veću kuću i planirate da prenesete klima uređaj. Savetujte se sa serviserima koji će vam odraditi demontažu i montažu uređaja, o kapacitetu klime i da li će vaša klima moći da klimatizuje prostor u koji je planirate preneti. 

Curenje klima uređaja 

Primetili ste tragove vlage oko vaše klime, ili ste primetime da vaša klima negde curi naočigled, definitivno kontaktirajte servisera. Ne mora da znači da vam je odmah potrebna nova klima, možda je u pitanju kvar koji se lako može ukloniti. Osim u nekim slučajevma kada su popravke skupe i više se isplati uložiti u novi uređaj. Noviji uređaji imaju manju potrošnju od vašeg starog uređaja i samim tim će vam ušteda na godišnjem nivou doneti više koristi od popravke starog.

Filtracija vazduha

Sve veća zagađenost vazduha, i buđenje svesti o važnosti zdravog vazduha u našim domovima, mogu biti razlog za novu klimu. Nove tehnologije su dovele do razvoja filtracije vazduha koji prolazi kroz klimu. Tako danas imamo klima uređaje koji rade prečišćavanje vazduha kroz nekoliko filtera i dodaju negativne jone u vazduh. Stariji uređaji to ne rade. Ukoliko razmišljate o kupovini prečišćavača, možda ipak prvo razmotrite kupovinu kvalitetnijeg klima uređaja koji će svakako imati više funkcija u vašem domu.

Nadamo se da će vaši klima uređaji uz pravilno održavanje imati optimalni radni vek. Ukoliko se ipak odlučite za novu klimu stojimo vam na raspolaganju za savete.

Discover more from Munja

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Korišćenje kolačića . . .

MunjaKlimatizacija.rs koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.