Munja

Kako izabrati klima uređaj

Kupovinu klima uređaja možete doživeti stresno jer ima previše vrsta, proizvođača, specifikacija. Kako bi vam smanjili ovaj stres sastavili smo vodič sa osnovnim faktorima koje treba da razmotrite prilikom kupovine klima uređaja. U početku je bitno da znate šta tačno želite, da li ćete klimu koristiti za grejanje i za hlađanje ili pak samo za grejanje. Nadalje morate realno posmatrati izolaciju u vašem domu, koliko je ona dobra, ukoliko je izolacija slaba, potrošnja će vam automatski biti veća bez obzira na energetski razred uređaja, SCOP i SEER. Prvo je svakako bitno da izaberete koju tačno vrstu klima uređaja želite, odnosno koja bi vama najviše odgovarala.

Blog banner vodič za kupovinu klima uređaja

Vrste sistema za hlađenje 

Split sistemi 

Split sistemi su najpopularniji i najčešće se ugrađuju na našim prostorima, pogotovo u stambene prostore. Lako se mogu ugraditi, bez potrebe za nekim prepravkama u strukturi doma. Klimatizuju jednu prostoriju pa lako možede da određujete temperaturu. 

Centralni sistem za hlađenje 

Ovakvi sistemi zahtevaju ozbiljno planiranje i plan ugradnje jer su pokrivaju kompletan prostor, nis ograničeni samo na jednu prostoriju kao split sistemi. Ugrađuju se kanalske jedinice koje se moraju ugrađivati prilikom izgradnje objekta, pa su ovi sistemi pogodni za novogradnju. Ovo rešenje je skuplja opcija ali definitivno elegantnije rešenje za enterijer prostora. 

Prenosni klima uređaji 

Pogodno su rešenje ukoliko imate potrebu da premeštate vaš klima uređaj, ukoliko iznajmljujete stan pa vam treba klima koju možete poneti sa sobom pri selidbi. Međutim oni nisu energetski efikasni poput ostali sistema i nikako nemaju jednake performanse . 

Faktori pri odabiru klima uređaja 

kada izaberete vrstu klima, slede specifikacije, u nastavku ćemo objasniti osnovne pojmove koji će vam olakšati kupovinu klima uređaja.

Kapacitet

klima uređaja izražava se u BTU (British thermal unit). Postoje različiti kapaciteti, međutim ukoliko birate klimu za stambenu upotrebu tu se obično govori o kapacitetima 9000, 12000, 18000 i 24000BTU. Kroz razgovor ćete čuti da se govori o klimi dvanaestici (12000BTU) koja je i najčešće u upotrebi. Kapacitet određujete prvenstveno po kvadraturi prostora. 

  • Za prostor do 35m² potrebna vam je klima kapaciteta 9000BTU
  • Za prostor od 35m² do 60m² potrebna vam je klima kapaciteta 12000BTU
  • Za prostor od 60m² do 80m² potrebna vam je klima kapaciteta 18000BTU
  • Za prostor od 80m² do 110m² potrebna vm je klima kapaciteta 24000BTU 

Ima još par faktora koje treba da razmotrite kada promišljate o kapacitetu, recimo ukoliko je prostorija zaklonjena i nalazi se u hladu možete oduzeti 10% od kapaciteta. Ukoliko je prostorija izložena suncu trebate dodati 10% na kapacitet. Ukoliko se klima ugrađuje u kuhinju na kvadraturu dodajete jos 4000BTU. Ukoliko imate neke nedoumice kontaktirajte nas za pomoć.

Energetska kategorija

energetska kategorija klima uređaja

je ocena koju proizvođač daje proizvodu po potrošnji električne energije u kWh (kilo Watt po satu). Energetske kategorije su od D do A+++. D kategorija ima nejveću potrošnju, A+++ kategorija je za energetski najefikasnije uređaje. Europska unija je zabranila uvoz klima uređaj koje spadaju u kategorije ispod A. Kako bi se podstakla kupovina što efikasnijih uređaja, razvijene zemlje poput Danske daju određene pogodnosti pri kupovini uređaja u A+++ kategoriji. Razlika u potrošnji između A+ i A+++ može da se posmatra ovako: 

A+ = A – 10%

A++ = A – 20%

A+++ = A – 30%

SEER i SCOP

Oznake koje treba da gledate pri izboru klime su SEER i SCOP. 

SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) odnos utrošene električne energije i rashladne učinkovitosti 

SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) odnos utrošene energije i učinkovitosti grejanja. Veći SEER i SCOP znače više rashladne i toplotne energije za 1kWh utrošene električne energije. 

Rashladno sredstvo

freon je gas na koji radi svaka klima. Postoje različite vrste freona, trenutno na tržištu su najćešči R 410A, R32, međutim klime koje su starije rade na R 22. Freon R32 je ekološki prihvatljiv i donosi vam uštedu.

Nivo buke 

Proizvođači se trude nivo buke smanjiti do bešumnosti, stoga današnji modeli pretežno proizvode buku jačine od 19dB do 40dB. Na specifikacijama klima primetićete da postoji oznaka za Zvučni pritisak unutrašnje jedinice (koji je uvek manji) i za zvučni pritisak spoljašnje jedinice. Veći nominalni kapacitet klime automatski znači više buke koju ona proizvodi kada je reč o spoljašnjim jedinicama. 

Ugradnja

Kod nas još nisu popularne klime koje se ugrađuju na prozore, najčešće se ugrađuju zidne jedinice. Za ugradnju vam je bitno da vam je odrade ovlašteni serviseri. Na cenu ugradnje dolazi cena bakarnih cevi po dužnom metru. Za ugradnju inverter klima potrebno je minimalno 3m bakarnih cevi.

Upravljanje 

Upravljanje putem daljinskog upravljača je naravno super, međutim pojavom pametnih telefona, otvorila se mogućnost proizvodnje pametnih kućanskih aparata, kojima možemo upravljati putem našeg pametnog telefona. Stoga današnji modeli klima uređaja imaju aplikacije pomoću kojih možete upravljati svojim uređajem, neki modeli čak imaju dodatne opcije koje nemate na daljinskom upravljaču. 

Temperaturni raspon 

Temperaturni raspon u režimu grejanja i temperaturni raspon u režimu hlađenja označava raspon temperature spoljašnjeg vazduh, na kom će klima raditi punim kapacitetom. S obzirom na našu klimu, uređaj koji radi na temperaturi od -15C je potpuno prihvatljiv. Iako proizvođači rade na tome da većina modela radi na što ektremnijim temperaturama. 

Filteri 

Briga o zdravlju je sastavni deo našeg života, međutim poslednjih nekoliko godina došlo je do ekspanzije same teme i ljudi su masovno krenuli više da brinu o svom zdravlju. Filteri u klima uređajima obezbeđuju nam zdrav vazduh prostora u kom boravimo. Danas postoje uređaji koji imaju samo osnovne vazdušne filtere ali postoje i oni koji imaju do 7 različitih filtera. Više o filterima prčitajte na našem blog postu Filteri klima uređaja, za zdraviji vazduh. 

Dodatne opcije 

Inovativne tehnologije razvile su niz dodatnih funkcija klima uređaja, koje podižu nivo komfora. Pa ćete tako pronaći nekoliko različitih noćnih režima rada, tajmere na dnevnom i nedeljnom nivou, usis svežeg vazduha iz spoljašnosti, itd. Svakako treba da razmotrite sve dodatke koje klima ima, i da promislite šta bi vam od toga moglo biti korisno i šta bi koristili svakodnevno. 

Discover more from Munja

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Korišćenje kolačića . . .

MunjaKlimatizacija.rs koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.