Munja

Kako da prepoznate nedostatak freona u klima uređaju

Navikli smo na klimatizovane prostore, potreba za što većim komforom je porasla. Konstantna izloženost klima uređajima promenila je i našu prirodnu osetljivost na toplotu, pa nam vruća leta padaju sve teže. S obzirom da klima uređaji rade konstantno tokom leta, a sve je popularnije i grejanje na klimu, pa ona više nije sezonski uređaj, održavanje klime je izrazito važno. Prvenstveno zbog zdravog i čistog vazduha u našem domu, jer prljava klima ne može da vam pruži zdrav vazduh. Drugi razlog potrebe godišnjeg održavanja je svakako izbegavanje većih popravki koje znaju bit skupe. Prilikom godišnjeg servisa, majstori proveravaju količinu freona. Međutim ukoliko primetite da vaša klima odjednom ne može da ohladi prostor iako ventilatori rade punom brzinom, vreme je da pozovete vašeg servisera. 

Gubitak freona, boca rashladnog gasa sa nanometrom.

Zašto dolazi do gubitka freona

Rashladni gas ili freon je radni medij klima uređaja. Detaljnije o radu klima uređaja pročitajte na blog postu. Rashladni gas u klimu ubacuju serviseri prilikom ugradnje klima uređaja. Klima za svoj rad ne troši freon, freon samo cirkuliše kroz klima uređaj i prelazi iz stanja u stanje. Što bi značilo da se freon ne može potrošiti ukoliko nije došlo do nekog oštećenja. 

Moguća oštećenja zbog kojih dolazi do gubitka freona su :

  1. Ukoliko je vaš sistem klimatizacije zastereo lako može doći do do gubitka freona jer dolazi do propadanja. Pogotovo ukoliko sistem nike održavan
  2. Sklopovi na cevima mogu da se razdvoje zbog loše ugradnje ali i zbog vibracija samog uređaja koje su normalne 
  3. Izloženost grinjama i ostalim zagađivačima može dovesti do korozije cevi što opet dovodi do gubitka freona 

Ne ignorišite gubitak freona

Nivo freona zna da opada polako, što je nivo freona manji to je temperatura u prostoriji veća.

Kada primetite neregularnosti u radu vašeg klima uređaja obavezno pozovite ovlašteni servis. 

Ukoliko vaša klima gubi freon ona mora da radi više kako bi postigla zadanu temperaturu, i u celom sistemu dolazi do povećanja pritiska. Povećanje pritiska može dovesti do oštećenja drugih komponenata uređaja čak i do kvara na kompresoru, čija popravka nikada nije bezazlena. 

Klima uređaja koji gubi freon, konstantno pokušava da postigne zadatu temperaturu, automatski se povećava potrošnja el. energije. Sistem u kom nedostaje 10% freona troši do 20% više energije za svoj rad. 

Freon nije bezazlena hemikalija, dokazano uništava ozonski omotač i postoje specijalni propisi za odlaganje ovog gasa. Stoga njegovo curenje treba sanirati što pre. A sa druge strane ukoliko dirate klima uređaj za koji sumnjate da gubi freon, možete dobiti ozbiljne opekotine.

Pokušali smo vam predstaviti šta se dešava prilikom gubitka freona i na koji način možete da prepoznate. Opet naglašavam da je najbitnije da što pre pozovete ovlaštenog servisera kako bi se problem što pre otklonio. 

11 Odgovor

    1. Poštovani,
      Ovo su samo neke stavke koje mogu da ukazuju na manjak freona. S obzirom da često imamo pozive kada korisnici ukazuju na manjak freona i da treba dopuna. Naravno naglašeno je na kraju teksta da bi to trebao da proveri serviser. Isto tako ukoliko dođe do stvaranja leda na unutrašnjoj jedinici takođe može značiti da klima gubi freon.
      S poštovanjem
      Srdačan pozdrav

        1. Poštovana Tanja,

          Zavisi i od toga koliko je star vaš klima uređaj, i na kojoj temp on najbolje radi. Noviji uređaji u sistemu hlađenja rade na temperaturi i do +50C, dok sa starijima t nije slučaj. Ukoliko mislite da klima ne hladi kako treba, najbolje bi bilo da zakažete servis kod vašeg servisera i da ga zamolite da proveri da li je potrebna dopuna freona.

          Srdačan pozdrav

  1. Kako mislite da ako je napolju T 40C da uključim klimu na 32C recimo…
    Kada je napolju jako toplo moja klima slabije radi odnosno smanjeno hladi..
    Inače par puta je izbacila komadiće leda kada je napolju jako toplo a napravi se veća razlika izmedju spoljne i unitrašnje T.
    Molim za odgovor. Hvala😊

    1. Poštovani,

      Zaista je najbolje da pozovete servisera da uradi procenu. Ovako je zaista teško reći šta bi tačno moglo biti. Možda se neki od šarafa popustio i zbog toga dolazi do tih zvukova. Da li su naši serviseri radili servis? Ukoliko jesu budite slobodni da me kontaktirate na broj 024558728, pa ćemo se dogovoriti za termin da se uradi reklamacija.

  2. Spoljašnja jedinica na klima uređaju ne vrti upali se ventilator samo na nekoliko sekundi prilikom samog stratovanjaklima uređaja i onda se ugasi dok unutrašnja jedinica radi normalno. Da li to može da ima veze sa nedostatkom freona ili je nešto drugo u pitanju?

  3. Pozdrav!
    Fuego klima je u pitanju. Gasi se na 10min,iako na daljinskom pokazuje da je timer ugasen,na klimi treperi kruzic za timer. Čišćena je,kondezator nov,promenjen,ali se ona idalje gasi,pa me zanima sta bi to moglo biti?
    Hvala unapred!

    1. Poštovana,
      Nažalost ne radimo sa Fuego klimama, pa nažalost nemam odgovor na vaše pitanje, pokušajte pronaći uputstvo od klime pa možda tamo postoji uputstvo kako se deaktivira tajmer nekad treba više puta stisnuti neko dugme.
      Izvinjavam se što vam nisam pomogla.
      Ivana

Ostavite odgovor

Discover more from Munja

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Korišćenje kolačića . . .

MunjaKlimatizacija.rs koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.